2022

Vi forklarer, hvad håndbold er, hvordan dens bane er, regler og positioner. Derudover fortæller vi dig dens historie, og hvad er formålet med spillet.

Håndbold spilles både udendørs og indendørs.

Hvad er håndbold?

Håndbold, håndbold eller håndbold er en sport hvor to hold konkurrerer om kontrol over en oppustet bold, ved at bruge deres hænder til at kontrollere den og kaste den ind i modstanderens mål, hvilket svarer til at score et mål. Der spilles både udendørs og indendørs, og hvert hold består af omkring 7 personer.

Håndbold er en udbredt sport i Europa, med en temmelig minoritetstilstedeværelse i resten af ​​verden, med undtagelse af nogle amerikanske lande som Brasilien og Argentina, afrikanske lande som Tunesien, Egypten og Algeriet, og den eneste asiatiske undtagelse af Sydkorea. Der er både mænds og kvinders professionelle ligaer i disse lande, og konkurrencer nationalt, regionalt og endda globalt, organiseret af det internationale håndboldforbund (IHF), med base i Basel, Schweiz.

Denne sport må ikke forveksles med væghåndbold, også kaldet håndbold, wallball eller 1-wall, en sport, hvor to spillere konkurrerer om kontrol over en bold ved at hoppe den ned fra en væg. I angelsaksisk talende lande er det almindeligt at omtale denne sport som håndbold og håndboldagtigt hold håndbold eller "holdhåndbold".

håndbolds historie

Håndbold har vigtige forhistorier i forskellige spil, der praktiseres i Det gamle Grækenland og det gamle Rom, såsom "Urania-spillet", der er nævnt i Odyssé af Homer, og af hvilke billedvægmalerier blev fundet i Athen i 1926.

Men selve sporten er meget ung, og dens første professionelle spilgrupper dukkede op i det centrale og nordlige Europa i det 20. århundrede. Dengang blev den spillet i lighed med fodbold, i hold på 11 spillere, som det stadig praktiseres i nogle europæiske lande. Dens oprettelse tilskrives professoren i idræt Tyske Karl Schelenz (1890-1956).

I 1926 etablerede han regulering international sport og i 1928 blev det internationale amatørhåndboldforbund grundlagt under de IX sommer-OL. Dette organ blev senere til det internationale håndboldforbund, og i 1954 arrangerede det sin første verdenskonkurrence i herrekategorien og tre år senere den første i damekategorien.

I 1960'erne blev håndboldudøvelsen godkendt af Den Internationale Olympiske Komité, og fra 1972 blev den indlemmet i olympiske Lege.

Spillets mål i håndbold

I slutningen af ​​kampen vinder det hold, der har scoret flest mål.

Formålet med håndbold er at score så mange mål som muligt, samtidig med at modstanderen forhindres i at gøre det samme. Til dette skal bolden kontrolleres det meste af tiden og skal bringes ind i modstanderholdets mål så mange gange som muligt. I slutningen af ​​kampen vinder det hold, der har scoret flest mål.

Varighed og resultat

En typisk håndboldkamp varer cirka en time, fordelt på to perioder på tredive minutter hver. For ungdomshold kan denne periode forkortes til 25 eller 20 minutter pr. periode. Mellem en periode og en anden er der en obligatorisk hvileperiode på 10 minutter.

I slutningen af ​​denne tid vil den, der har scoret flest mål, vinde. I tilfælde af uafgjort vil der blive givet yderligere 5 minutters hvile og derefter spilles en forlængelse af to perioder á 5 minutter hver med et minuts hvile mellem de to.Hvis uafgjort fortsætter, vil proceduren blive gentaget. Hvis der endnu ikke er et afgørende resultat, vil det vindende hold blive afgjort af fem på hinanden følgende kast på syv meter (7 m) pr. hold, indtil en vinder er fundet.

Håndboldbane og stillinger

Banens størrelse afhænger af antallet af spillere på hvert hold.

Den typiske håndboldbane er 40 meter lang og 20 meter bred (til 7 spillere, normalt indendørs) eller 90-110 meter lang og 55-65 meter lang (for 11 spillere, normalt udendørs).

Målene er normalt 2 meter høje og 3 meter brede, selvom det i versionen med 11 spillere kan være endnu større, og mållinjen (som begrænser det nærmeste punkt til målet, hvorfra bolden kan kastes mod buen) rækker mellem 6 og 13 meter væk fra bueskydningen, afhængigt af spillets version.

Hvert mål er i besiddelse af en målmand, trænet til at røre bolden med enhver del af kroppen, og hvis mission er at forhindre de modsatte mål. De andre spillere, som kun kan røre bolden med deres hænder, er organiseret efter forskellige positioner:

• Central. Førende position inden for konstruktionen af ​​stykket, som fungerer som artikulator for holdet både i forsvar og angreb. Normalt er det ham, der modtager bolden fra målmanden for at starte angrebet, og hvad der er vigtigt, mere end hans styrke og evne, er hans evne til at observere og planlægge spillet.
  • Ekstrem. Angrebsposition, placeret på hver side af banen, er deres mission at glide ind i modstandernes forsvar, så de er normalt adrætte, hurtige og lette spillere.
  • Side. Mål-assist position, de er placeret på siderne af midterforsvaret og er normalt meget høje, korpulente spillere med et kraftfuldt skud. De spiller en nøglerolle i forsvaret.
  • Omdrejningspunkt.Offensiv position, svarende til angriberen i fodbold, hvis mission er at åbne pladser i det rivaliserende forsvar. De er normalt robuste spillere og dygtige i nærkamp.

Spilleregler i håndbold

Spillets regler er enkle: Spillere skal kontrollere bolden med kun deres hænder og avancere gennem afleveringer og løb inden for modstanderens bane, indtil de opnår en fordelagtig position til at kaste bolden mod målet. Kun målmænd kan bruge enhver del af kroppen til at opsnappe bolden.

Spillere i besiddelse af bolden må dog kun tage tre skridt, før de laver en aflevering eller skyder mod mål. Hvis du vil tage flere kontinuerlige skridt, skal du hoppe bolden fra jorden. Spillet er flydende og afbrydes kun, når dommeren beslutter det.

Kontakten mellem spillere er kontinuerlig og hyppig, og det er tilladt for spillerne at stå over for hinanden ansigt til ansigt og hindre modstanderens fremgang, men de må på intet tidspunkt slå, skubbe eller angribe hinanden. Spillere, der handler ulovligt, kan straffes med et gult kort og 2 minutter offside; hvis der sanktioneres tre gange i samme kamp, ​​skal spilleren forlade kampen (rødt kort).